Smith Karbin kal. 0,50 Ingen s/n-hittad.

Tillbaka till listan

Smith Karbin är en 0,50 kaliber bakladdat gevär, patenterat den 23 juni 1857 av Gilbert Smith, en New York-läkare som uppfann en karbin som sköt en gummiinnesluten patron och framgångsrikt gneomgått de militära uttagningarna i slutet av 1850-talet. Det användes av olika kavallerienheter under det amerikanska inbördeskriget.

Smith Karbinen var unikt genom att det bröts sönder i mitten för laddning och det brukade gummipatroner som förseglade gaserna i kammaren. Nackdelen var att dessa gamla patroner var då lite svåra att ta bort. Tidiga versioner är ofta kända för moderna samlare som ”artillerimodeller”, men alla Smiths utfärdades till kavalleri enheter. Union kavalleritaktik i början av kriget var att anfalla med sabel dragen och en karbin hängande på ryttarens rygg.

Karbinen hölls vid sin enda band på pipan och underarmen för hantering. Till skillnad från många av de samtidiga vapen, hade den praktiska Smith en 21,6-tums pipa som gav en total längd på bara 39,5-inches (1 m). Totalvikt, med en gevärsrem och dess sadelring på sidan av låset, samt en laddad patron i bakstycket var bara 7,5 pounds (3,4 kg). Detta är jämförbart med en Ruger Mini-14 i dag storlek och vikt.

Pris 24000 SEK

 
loading
Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/f/9/4/svartkrutskallaren.com/httpd.www/mainsite/wp-content/plugins/bmo-expo/classes/theGallery.php on line 136 -->